Džemal Padalović izrađuje ručno rađene berače i korpe

Džemal Padalović je penzioner. On se prije desetak godina, zbog dosta slobodnog vremena, počeo baviti ručnom izradom berača i korpi, a to mu donosi i dodatnu zarada, koja dobre dođe uz penziju. Potražnje ima za ovim radovima, jer se koriste, uglavnom, za berbu voća, ali i kao suveniri-priča nam Džemal.

“Kad sam otišao u penziju počeo sam da izrađujem berače i korpe. Na ovaj način dodatno zaradim i “dopunim” penziju. Prodaja je dobra i ja sam prezadovoljan. Posjećujem sajmove u Konjicu i Jablanici i druge slične manifestacije, tako da sve što napravim za godinu dana prodam. Najčešće kupuju vlasnici vikendica, ali i ljudi koji beru borovnice, maline i kupine”-kaže Džemal.

Ručno rađeni berači i korpe

On za izradu berača i korpi koristi lijesku i jasen. Sirovine ima dovoljno, a proces pravljenja berača traje otprilike jedan dan.

“Ručke pravim od jasena, a unutrašnji dio od lijeske. Kad se napravi potrebno je da se suši 24 sata, a onda doradim. Cijena berača se određuje prema dužini, ako je 18 cm, onda je i cijena 18 KM”-pojasnio nam je ovaj vrijedni penzioner, dodavši, da mlađe generacije nisu zainteresovane za ovakav ručni rad.

“Nije mi se još niko javio, ali volio bih prenijeti znanje. Besplatno bih pomogao, ali nema niko, sve je otišlo, sada je neko drugo vrijeme, nema interesa za ovim radom”-zaključio je Džemal Padalović.

radiokonjic.ba

08.09.2023.

[email protected]

radiokonjic.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima