Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni”

Array

Već 56. jesen u moslavačkom mjestu Voloderu, poznatom po vinogradima, održava se popularna ‘Voloderska jesen’. Na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovali su članovi Folklornog društva “Ramska tradicija”.

U subotu, 9. rujna 2023. godine u Voloderu su članovi “Ramske tradicije” imali štand na kojem su predstavljali ramske proizvode  kao što su dijelovi narodne nošnje, med, suveriri, rakija, domaći uštipci (ušćipci) pita, i šljive za častiti.

Uz ovaj štand i nastup na pozornici družili su se Ramljaci koji su rođeni ili podrijetlom iz Rame. Inače Voloder pripada gradu Popovači koji je prijatelj s općinom Prozor-Rama.

U folklornom nastupu “Ramska tradicija” je predstavila ramske običaje, pjesme i kola. Na tradicionalnom natjecanju za najljepšu snašu u ime “Ramske tradicije” sudjelovala je Mira Džalto koja je osvojila treće mjesto.

Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni”

U nedjelju, 10. rujna FD “Ramska tradicija” sudjelovalo je na zajedničkoj misi u ramskim narodnim nošnjama. Veze Rame i Volodera, a ujedno i grada Popovače nisu samo na ovoj razini. One su i prijateljske i rodbinske i zasigurno će biti još čvršće.

Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni”

Još od 1967. godine u mjesecu rujnu organizira smotra grožđa i vina, ali tih se dana u Voloderu, nedaleko od Popovače, može kušati i vol na ražnju, a tu su i berbene povorke, predstavljanje folklornih skupina te glazbeni koncerti. Detaljni program nalazi se u tablici ispod teksta.

Zanimljive su i legende kako su stanovnici ovog moslavačkog mjesta dobili svoje ime. Jedna kaže da su voloderski vinogradari preuzeli običaj pečenja vola na ražnju od ratnika, koji su tako slavili pobjede nad Turcima, a druga kaže da su mještani ukrali debelog vola iz staje grofa Erdödyja, oderali ga i ispekli, pa su tako i zaslužili nadimak voloderci.

Izvor: www.putovnica.net

Više fotografija možete pogledati na ovom LINKU

Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni” Folklorno društvo “Ramska tradicija” sudjelovalo na “Voloderskoj jeseni”

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima