Porastao broj prvašića u ŽZH

U školama Zapadnohercegovačke županije 71 prvašić više nego lani, a najveći porast prvašića je u Ljubuškom.

Nakon smanjenja broja učenika koja su obilježila protekle školske godine, broj djece koja su prije nekoliko dana prvi put sjela u školske klupe vraća nadu u demografsku obnovu u Zapadnohercegovačkoj županiji, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije, u prve razrede osnovnih škola na području Zapadnohercegovačke županije upisano je 826 prvašića, što je za 71 učenika prvog razreda više u odnosu na prošlu školsku godinu.

Naime, isti podaci pokazuju kako je na početku 2022./2023. školske godine u prve razrede u osnovnim školama na području ove županije bilo upisano 755 učenika. Rast broja prvašića u odnosu na prethodnu godinu bilježi se u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave.

Tako je, prema podacima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije, tijekom prošle školske godine u Širokom Brijegu prve razrede osnovnih škola pohađalo 276 učenika, dok je ove godine taj broj 290.

U Ljubuškom je lani bilo 180 prvašića, dok ih je ove školske godine 224.

Značajno povećanje broja prvašića bilježi i Posušje, u čijim je školama prošle godine nastavu pohađalo 175 prvašića, dok će u ovoj školskoj godini gradivo savladavati njih 190.

Jedino smanjenje broja prvašića u odnosu na prošlu godinu zabilježeno je u Grudama. Naime, u školskoj 2022./23. godini u škole na području ove općine bila su upisana 124 učenika, dok je ove godine taj broj 122.

Iz tih podataka vidljivo je kako je najveći broj prvašića povećan na području Grada Ljubuškog, za razliku od prošle godine, 44 učenika u prvim razredima su više. Kada je riječ o ukupnom broju učenika osnovnih škola u školskoj 2023./2024. godini, prema podacima resornog ministarstva, on u ZHŽ-u iznosi 7234.

Od navedenog broja, osnovne škole na području Širokog Brijega pohađa 2550 učenika, Ljubuškog 1828 učenika, Posušja 1640 učenika te Gruda 1216 učenika, piše Večernji list BiH.

Post Porastao broj prvašića u ŽZH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima